Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos
EN | GR
ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ SITEMAP
ΑΜΟΡΓΟΣΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΑΜΟΡΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Αρχαιολογικοί χώροι της Αιγιάλης
Αρχαιολογικοί χώροι της Αιγιάλης

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΙΓΙΑΛΗΣ


Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος : στα βορειοανατολικά της Λαγκάδας βρίσκεται το παλιό  μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, σήμερα μετόχι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική το κεντρικό κλίτος της οποίας στεγάζεται με τρούλο. Στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες της βυζαντινής περιόδου. Ο ναός κτίστηκε στα χρόνια της εικονομαχίας, σύμφωνα με την παράδοση από πλοίαρχο, ο οποίος αφιέρωσε το ναό έπειτα από θαυματουργή σωτηρία του ανοιχτά της Αμοργού. Στον Άη Θεολόγο ο επισκέπτης φτάνει από καλά διατηρημένο λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει από τη Λαγκάδα, έπειτα από διαδρομή μίας περίπου ώρας σε τοπίο παρθένο και μαγευτικό.
Αρχαία Αιγιάλη : κοντά στα Θολάρια βρίσκεται η αρχαία Αιγιάλη, κτισμένη πάνω στο λόφο της Βίγλας από Μιλήσιους αποίκους. Η τοποθεσία είναι ιδιαίτερη καθώς ελέγχει το πέλαγος βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Αμοργού. Ο επισκέπτης φτάνει στην αρχαία Αιγιάλη περπατώντας 10 λεπτά περίπου από τα Θολάρια.
Οικισμός Αφοντυλίτη : μοναδικός είναι ο ερειπωμένος οικισμός του Αφοντυλίτη, παλιά αγροτική εγκατάσταση, που διατηρεί πολλά στοιχεία της παραδοσιακής αμοργιανής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στο μέσο περίπου του παλαιού μονοπατιού που ένωνε την Χώρα της Αμοργού με τον Ποταμό και την περιοχή της Γιάλης. Σήμερα φτάνει κανείς εκεί μέσω αμαξι τού δρόμου.

κείμενο : Νικήτας Πάσσαρης , Αρχαιολόγος

Ασφοντυλίτης
Ασφοντυλίτης
Ασφοντυλίτης
Ασφοντυλίτης
Ασφοντυλίτης
Ασφοντυλίτης
Θεολόγος
Θεολόγος
Θεολόγος
Θεολόγος