Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos
EN | GR
ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ SITEMAP
ΑΜΟΡΓΟΣΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΑΜΟΡΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Αρχαιολογικοί χώροι της Κάτω Μεριάς
Αρχαιολογικοί χώροι της Κάτω Μεριάς

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΩ ΜΕΡΙΑΣ
Σταυρός-Άγιος Νικήτας : Ο ναός του Σταυρού και ο γειτονικός του Αγίου Νικήτα βρίσκονται στην περιοχή του Σταυρού στα νοτιοδυτικά της Χώρας Αμοργού πάνω στον αμαξιτό δρόμο που οδηγεί στην περιοχή της Κάτω Μεριάς το νότιο τμήμα του νησιού. Ο ναός του Τιμίου Σταυρού είναι μία τρίκλιτη καμαροσκεπής βασιλική με ημιερειπωμένο νάρθηκα στα δυτικά, η στέγη του οποίου έχει καταπέσει.
Άγιος Νικόλαος στο Καμάρι : Ο ναός βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του χωριού Καμάρι της Κάτω Μεριάς Αμοργού. Αποτελείται από τρία μονόχωρα κτίσματα στην ανατολική πλευρά των οποίων προεξέχουν τρείς ημικυλινδρικές αψίδες. Στο βόρειο κλίτος έχει προστεθεί θολωτό κτίσμα, του ιδίου περίπου μήκους με το κλίτος, χωρίς ημικυλινδρική αψίδα, ενώ στη συνέχεια του νότιου κλίτους ερειπωμένο κελί και στη συνέχεια δύο ακόμα κελιά. Στη δυτική όψη του ναού υπάρχει πλακόστρωτη αυλή, που εδράζεται πάνω σε λείψανα ελαιοτριβείου ή κελιών.
Πύργος Αγίας Τριάδας : Στο χωριό Αρκεσίνη της Κάτω Μεριάς δεσπόζει ο ελληνιστικός πύργος της Αγίας Τριάδας ή πύργος του Βασίλη. Πρόκειται για ορθογώνιο πύργο με αυλή που κτίστηκε στο β΄ μισό του 4ου αιώνα π.Χ ως κατοικία εύπορου γαιοκτήμονα της περιοχής, που παράλληλα προστάτευε από τις επιδρομές τον ίδιο και τους υποτελείς του. Έλαβε την ονομασία πύργος της Αγίας Τριάδας από τον ομώνυμο βυζαντινό ναό που κτίστηκε πολύ κοντά στον πύργο. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους και καλύτερα διατηρημένους πύργους των Κυκλάδων που λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.
Αρχαία Αρκεσίνη (Καστρί) : Η αρχαία Αρκεσίνη υπήρξε μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού. Αποικίστηκε από τους Ναξίους, που την επέλεξαν καθώς βρίσκεται σε ιδιαίτερα στρατηγική θέση. Στην ίδια θέση επιβίωσε οικισμός μέχρι τους νεότερους χρόνους, όπως μαρτυρούν τα οικοδομικά λείψανα. Στην κορυφή της ακρόπολης βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Καστριανής, κτίσμα των βυζαντινών χρόνων. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στην αρχαία Αρκεσίνη από μονοπάτι που ξεκινάει από το Βρούτση, έπειτα από πεζοπορίας μισής ώρας περίπου.


κείμενο : Νικήτας Πάσσαρης , Αρχαιολόγος

Καστρί
Καστρί
Καστρί
Καστρί
Καστρί
Καστρί
Καστρί
Καστρί
Πύργος Αγίας Τριάδας
Πύργος Αγίας Τριάδας
Πύργος Αγίας Τριάδας
Πύργος Αγίας Τριάδας
Πύργος Αγίας Τριάδας
Πύργος Αγίας Τριάδας
Πύργος Αγίας Τριάδας
Πύργος Αγίας Τριάδας