Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos
EN | GR
ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ SITEMAP
ΑΜΟΡΓΟΣΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΑΜΟΡΓΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης
Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης

Το υδρομαντείο της Αμοργού - Αγίασμα Βαλσαμίτη

Η Αμοργός είχε την χάρη να διατηρεί στον βράχο της επί χιλιετηρίδες (αν λάβουμε υπ όψιν και τους προχριστιανικούς χρόνους), μια ιερή ανοικτή πύλη επικοινωνίας του ανθρώπου με τις θείες δυνάμεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το υδρομαντείο του Απόλλωνος, το οποίο λειτουργούσε με την εποπτεία Ιεροφάντη κατά τους αρχαίους χρόνους, στο χώρο όπου σήμερα υπάρχει ο ναός του Αγ. Γεωργίου του Βαλσαμίτη (μετά τη Χώρα, στη διαδρομή προς Κάτω Μεριά).
Το υδρομαντείο αυτό λειτουργούσε και κατά τους χριστιανικούς χρόνους, ως ΄΄αγίασμα Βαλσαμίτη΄΄, με χριστιανική αγιογράφηση του θαλαμίσκου, στο δάπεδο του οποίου υπήρχε η πηγή με το ΄΄λάλον ύδωρ΄΄, υπό την αιγίδα της Εκκλησίας και την εποπτεία ιερέως, ο οποίος τελούσε θεία λειτουργία προς της λήψης ύδατος από την πηγή.
Το αγίασμα ήταν συνδεδεμένο άρρηκτα με την θρησκευτική παράδοση των κατοίκων και πλην ελαχίστων άθεων κανείς δεν ξεκινούσε κάποια δουλειά αν δεν ΄΄άνοιγε αγίασμα΄΄, όπως λεγόταν.


Πηγή: από άρθρο του Γεράκη Μιχάλη στην Εφημερίδα ΄΄Αμοργιανοί Ορίζοντες΄΄
(αρ. φύλλου 158 / Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2012)Ανεράδες

Οι παλιοί βοσκοί αναφέρουν ότι έβλεπαν Ανεράδες καθώς πήγαιναν για τα κοπάδια τους. Οι Ανεράδες ήταν νεράιδες των νερών , χόρευαν πριν την αυγή κυκλικό χορό στις περιοχές όπου υπήρχαν πηγές και τρεχούμενα νερά. (στην περιοχή ΄΄Νερά΄΄ στα Κατάπολα , στον Αγ.Γεώργιο το Βαλσαμιτη κλπ.)

Ο Αγ.Γεώργιος ο Βαλσαμίτης είναι ένα από τα μετόχια του μοναστηριού της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας . Βρίσκεται στην διαδρομη αναμεσα στη Χώρα και την Κάτω Μεριά της Αμοργού. Σήμερα λειτουργεί ως μοναστήρι και φιλοξενεί μια καλόγρια. Κάθε Σάββατο εκτελείται Θεια Λειτουργία και κατοπιν υπάρχουν κεράσματα από τις προσφορές των πιστών .Την Τρίτη του Πάσχα  μεταφέρονται εκει οι εικόνες της Παναγιας από το μοναστήρι (έθιμο του Πάσχα) ,γίνεται πανηγύρι και κατόπιν μέσω του μονοπατιού μεταφέρονται στα Κατάπολα.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλές πηγές και είναι εμφανή τα ερείπια του παλαιού νερόμυλου.
Η πρόσβαση στον Αγ.Γεώργιο το Βαλσαμίτη γίνεται μέσω μονοπατιού , είναι η διαδρομή Νο6. Διαδρομή «Βαλσαμίτης»
Κατάπολα-Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης-Αγία Μαρίνα- Μινώα. Πρόκειται για εύκολη διαδρομή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, που ξεκινά από τα Κατάπολα, συνεχίζει προς το φράγμα ανηφορίζει προς  το μετόχι του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη .Στην περιοχή υπάρχουν πηγές που τρέχουν σε περίοδο μεγάλων βροχοπτώσεων .Ύστερα ξεκινάει η διαδρομή της επιστροφής η οποία περνάει από το εξωκλήσι της Αγ.Μαρίνας και καταλήγει στην αρχαία Μινώα, σε λόφο πάνω από το λιμάνι, σε 1 ώρα και 50 λεπτά. Σήμερα σώζονται τμήματα του τείχους της πόλης, του σταδίου, του γυμνασίου και του ναού του Διονύσου. Στον ίδιο λόφο, δείγματα οικισμού ανάγουν την παρουσία του ανθρώπου στην Αμοργό, στο 4000 π.Χ. Στην περιοχή βρέθηκε νεκροταφείο της πρωτοκυκλαδικής εποχής, καθώς και θολωτός μυκηναϊκός τάφος. Τέλος η διαδρομή καταλήγει στα Κατάπολα από το μονοπάτι που οδηγεί στο ναό του Αγ.Νικολάου.


Κειμενο : Στελλα Σπανου ,www.amorgosartgallery.gr
Φωτογραφιες : Μανωλης Σιμιδαλάς