Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos
EN | GR
ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ SITEMAP
ΑΜΟΡΓΟΣΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ποδηλασία
Ποδηλασία

Η Αμοργός προσφέρεται και για διαδρομές με το ποδήλατο , ακόμα βέβαια δεν έχουν σηματοδοτηθεί και διαμορφωθεί κάποια από τα πολλά και ωραία μονοπάτια που υπάρχουν στο νησί και προσφέρονται για mountain bike ,αλλά ελπίζουμε  να γίνει στο εγγύς μέλλον .
Προς το παρόν μπορεί κανείς να κινηθεί στην επαρχιακή οδό που συνδέει τους οικισμούς .
Παρακάτω είναι οι εντυπώσεις ενός ποδηλατιστή που επισκέφθηκε την Αμοργό:

Αμοργός αυτός ο υπέροχος βράχος…
Σημασία έχει, ειδικά αν έρχεσαι πρώτη φορά σε αυτό το νησί, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μη σε συνεπάρει αυτή η μοναδική θέα της θάλασσας, αυτό το ακατάσχετο, βαθύ μπλε που το χαζεύεις και χάνεσαι, που σου κόβει την ανάσα, πάνω από στροφές και γκρεμούς, πάνω σε αυτό το βράχο που γέννησε το Αιγαίο και λέγεται Αμοργός. Γιατί αυτό είναι η Αμοργός.  Ένας πελώριος, μακρόστενος, βράχος, που στέκεται εκεί, σχεδόν στη μέση του Αιγαίου, το τελευταίο νησί στις Κυκλάδες, ένα μεγάλο, άγριο «βότσαλο» πριν τα Δωδεκανήσια, την Αστροπαλιά, κατάρτι και καταφύγιο στα μεγάλα ταξίδια.  Που λούζεται από τον ήλιο της Μεσογείου και που οι αέρηδες εδώ δε σταματάνε ποτέ να σμιλεύουν τα βράχια και να ορίζουν τη φύση και τη ζωή σε ένα τόπο μυθολογικό.  Με μια Χώρα, που μοιάζει να βγήκε από ένα παραμύθι, χτισμένη γύρω από ένα βράχο και στεφανωμένη από τους ανεμόμυλους της, μια κατάλευκη μικρή πολιτεία, που στην ομορφιά της δεν ξέρω αν βρίσκει άλλη να συναγωνιστεί. Αν και πολλές στο Αιγαίο θα μπορούσαν να μαλώσουν μεταξύ τους για τα πρωτεία.
Εύφορο μέρος, που σμίγει το πράσινο της Μεσογείου με την αγριάδα των βουνοκορφών και διατρέχεται από παλιά, χαμένα στο χρόνο μονοπάτια, μονοπάτια που κάποτε ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.  Διαδρομές που αξίζει να περπατήσετε…
Ο αέρας μου έφερνε τη μυρωδιά από ρίγανη και θυμάρι, μου ψιθύριζε λόγια μικρά, έφερνε ήχους. Και εκεί δάκρυσα για πρώτη φορά στην Αμοργό… Γιατί ήρθαν και άλλες φορές που δάκρυσα σε αυτό το νησί.  Δάκρυσα από την απέραντη αυτή γαλήνη,  για αυτή τη φύση, το μεγαλείο του Αιγαίου, για την ευτυχία της στιγμής, της τύχης να είμαι εκεί.
Η Χώρα ξεδιπλώθηκε λίγο αργότερα μπροστά μου και ήρθε το δεύτερο κύμα συναισθημάτων να με πάρει και να με σηκώσει.  Μια εικόνα παρμένη από σκηνικό ταινίας, μια πολιτεία πάνω σε βράχους, με τους ανεμόμυλους για στολίδι, βαμμένη στα χρώματα της δύσης, ατενίζοντας το άγριο τοπίο της ενδοχώρας και πέρα στον ορίζοντα και πάλι αυτή η θάλασσα, η ατελείωτη.΄΄

Πηγή: Athenssun Biker Experiences
by Spastos Petalakis