Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos
EN | GR
ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ SITEMAP
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ Γιορτή της Ψημένης Ρακής
Γιορτή της Ψημένης Ρακής

Αμοργιανή ρακή & μελόχρωμη ψημένη


Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσες από τις αισθήσεις μας συνεργάζονται όταν καταναλώνουμε ένα σφηνάκι με ψημένη ρακή;
Ανοίγοντας τη μακρόστενη φιάλη, αγγίζουμε… το ποτηράκι – σφηνάκι, ακούμε… τον ήχο του διάφανου υγρού που διοχετεύεται στο ποτηράκι, βλέπουμε…το καστανόξανθο χρώμα που έχει το διαυγές υγρό, μυρίζουμε… τα οινοπνεύματα και τ΄ αρώματα, γευόμαστε… μια πιπεράτη υπόγλυκη γεύση που αφήνει στο στόμα μας, η μελόχρωμη ψημένη, διεγείροντας τους γευστικούς μας κάλυκες!
Πίνοντας μελόχρωμη αμοργιανή ψημένη ρακή και οι πέντε αισθήσεις μας συνεργάζονται με έναν μοναδικό τρόπο και για έναν και μοναδικό σκοπό: να τέρψουν εμάς! Και επειδή ΄΄το τερπνόν΄΄ έχει μεγαλύτερη αξία όταν συνοδεύεται ΄΄μετά του ωφελίμου΄΄ σας περιγράφουμε απλά, λακωνικά και ολίγον… επιστημονικά τις ευεργετικές ιδιότητες και την αξία της ρακής και της … ψημένης, για την διατροφή μας.
Άχρωμη η ρακή, με όψη καθαρή και διάφανη, σερβίρεται σκέτη με διάφορα μεζεδάκια, ανάλογα με τα γούστα, τις συνήθειες και την κουλτούρα των μικρών ελληνικών πατρίδων. Διεγείρει την όρεξη και εξευγενίζει τις γεύσεις των τροφών. Οι φανατικοί πότες γνωρίζουν καλά ότι το μυστικό για να νοιώσει κάποιος την τέλεια γεύση της είναι να την καταναλώνει αργά: έτσι η γεύση της απλώνεται στο στόμα και τα αρώματά της διαχέονται στον ουρανίσκο!
Οινοπνευματώδες ποτό η ρακή, περιέχει αρκετό ποσοστό αλκοόλ και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο! Όπως όλα τα αλκοολούχα ποτά, καταναλισκόμενη σε μικρές ποσότητες αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (δηλ. της καλής χοληστερόλης) στο αίμα. Εδώ και τριάντα πέντε χρόνια οι επιστήμονες ασχολούνται ερευνητικά με την επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στο καρδιαγγειακό σύστημα (για ένα γεύμα, μέτρια κατανάλωση μπορεί να θεωρηθεί ένα μπουκάλι μπίρα, ένα ποτηράκι κρασί ή μια δόση αλκοολούχου αποστάγματος, π.χ. ρακής, ούζου κτλ). Οι έρευνες απέδειξαν ότι μια λογική και μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει τι σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.
Μελόχρωμη, η ψημένη αμοργιανή ρακή σερβίρεται ως ηδύποτο, με παστέλι, λουκουμάδες, ξεροτήγανα και γλυκές πιτούλες. Ενισχύει την γεύση των γλυκών και σύμφωνα με την …αμοργιανή παράδοση, είναι άριστο χωνευτικό!
Και θα τελειώσουμε με ένα μυστικό και μια συμβουλή
Το μυστικό: για να μην εισέρχεται γρήγορα η αιθανόλη (δηλαδή το οινόπνευμα ή αλκοόλ) στο αίμα μας είναι να τρώμε κάτι λιπαρό πριν καταναλώσουμε αλκοόλ. Ένα ελαιώδες επίχρισμα καλύπτει τα τοιχώματα του στομαχιού καθυστερώντας τη δίοδο της αιθανόλης.
Η συμβουλή μας: Καταναλώστε ρακή ή ρακόμελο, με μέτρο και… στην υγειά μας!


Κείμενο :Πατσιλινάκου Ευδοκία ,Χημικός