Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos
EN | GR
ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ SITEMAP
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΧΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ Σινεμά
Σινεμά

Πολλοί σκηνοθέτες έχουν εμπνευστεί από το ιδιαίτερο τοπίο της Αμοργού και το έχουν αποτυπώσει με ποιητικό τρόπο στις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που έχουν γυρίσει με πρωταγωνιστές το τοπίο ,τους ανθρώπους, τις καθημερινές τους ασχολίες ,τα εθιμα,τις παραδόσεις ,τον μοναχικό, λίγο μελαγχολικό, αλλά αγνό και βαθιά αληθινό τρόπο ζωής τους.

Το Απέραντο Γαλάζιο -1988


Η ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν που γυρίστηκε στην Αμοργό, αποτελεί ορόσημο για το νησί και τους κατοίκους του.
Το «Απέραντο Γαλάζιο» είναι μία πολύ δυνατή ταινία, που αφηγείται τις περιπέτειες δύο φίλων που ασχολούνται με τις καταδύσεις. Ο Jean Reno υποδύεται έναν παγκόσμιο πρωταθλητή καταδύσεων, τον Enzo, ο οποίος κυνηγάει με μανία τη δόξα. Ο Jean-Marc Barr υποδύεται τον παιδικό φίλο του Enzo, τον Zack, ο οποίος λατρεύει τη θάλασσα και συγκεκριμένα τις καταδύσεις. Οι δύο φίλοι λαμβάνουν μέρος σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα καταδύσεων και η δράση ξεκινά.
Για όσους αγαπούν τη θάλασσα, η συγκεκριμένη ταινία θα τους ενθουσιάσει. Τα τοπία, οι υποβρύχιες λήψεις, η μαγεία του υδάτινου κόσμου, καθιστούν τη συγκεκριμένη ταινία μοναδική. Η ηρεμία που πηγάζει από αυτή την ταινία είναι εκπληκτική. Ο σκηνοθέτης Luc Besson σε συνδυασμό με τις μουσικές που συνέθεσε ο Eric Serra, κατάφερε να δημιουργήσει ένα κλίμα ηρεμίας και γαλήνης.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, κάποιες σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν σε ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα στην Ίο και στην Αμοργό και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Πέρα όμως από τη ηρεμία που προσφέρει η συγκεκριμένη ταινία, υπάρχουν και αρκετές στιγμές έντασης, ιδίως κατά τη διάρκεια των ελεύθερων καταδύσεων. Φυσικά από την ταινία δε λείπει και το μελαγχολικό στοιχείο, το οποίο εξάλλου είναι στενά συνδεδεμένο με τα άτομα που αγαπούν τη θάλασσα και ιδιαίτερα το βυθό και τις καταδύσεις.
Συνολικά, η συγκεκριμένη ταινία, η οποία διαρκεί δύο ώρες, είναι αξιόλογη και σίγουρα αξίζει να τη δείτε. Μη σας τρομάζει το γεγονός ότι γυρίστηκε το 1988, οι σκηνές είναι εκπληκτικές και έτσι δε θα καταλάβετε ότι είναι γυρισμένη πριν από 22 χρόνια.  Ετοιμαστείτε για μία υποθαλάσσια εμπειρία, με μία δόση χιούμορ και με αρκετή δόση μελαγχολίας ειδικά προς το τέλος της ταινίας.

Πηγη :http://www.newsfilter.gr
BIG BLUE PART 1 of 6


Παρβας, Αγονη Γραμμη - 2008

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
» Γεράσιμος Ρήγας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
» 75 λεπτά
ΠΡΕΜΙΕΡΑ
» 22-01-09 ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΒΡΟΥΤΣΗ ΑΜΟΡΓΟΥ


Μια ολόκληρη χρονιά γύρω από την καθημερινότητα μιας οικογένειας που κατοικεί στη Χώρα της Αμοργού. Στο επίκεντρο ο Δημήτρης Γιαννακός, γνωστός και σαν Πάρβας. Ο Πάρβας είναι από τους τελευταίους που πρόφτασαν να γεράσουν με αυτά που πρωτοαγάπησαν, κρατώντας τα μέσα του στέρεα, διαρκή, όπως κι ένας μακρινός του πρόγονος. Τέσσερις εποχές, τέσσερα πρόσωπα... με αφετηρία το χειμώνα την χιονισμένη Χώρα της Αμοργού. Ο Πάρβας όπως κάθε μέρα ξυπνά στις 5:30 το πρωί και πηγαίνει να ανοίξει το καφενείο του ενώ αργότερα κατεβαίνει στα περγαλίδια του και καλλιεργεί το μικρό κομμάτι γης που του ανήκει. Το καταστάλαγμα μιας σταδιοδρομίας τριών τετάρτων του 20ου αιώνα, από έναν άνθρωπο με ραφιναρισμένο γούστο και την αίσθηση ενός Αιγαιοπελαγίτη του 7ου π.Χ. αιώνα που επέζησε και έφτασε ως τις μέρες μας.
http://www.cinemanews.grΕλλήνων δρώμενα - Καπετάνιος με καρδιά Νο 2 Ένα ντοκιματέρ που γυρίστηκε από την ΕΤ3 για τα 50 χρόνια προσφοράς του Σκοπελίτη..


Μεσ’ τ’ αφρισμένα κύματα περνά ο Πανορμίτης
και καπετάνιος με καρδιά είναι ο Σκοπελίτης
Έχει γίνει τραγούδι, έχει μπει στην ελληνική λογοτεχνία, είναι διάσημος σ’ όλο τον κόσμο… Είναι ο «Σκοπελίτης», ο θρύλος των Κυκλάδων. Όσοι Έλληνες και ξένοι ακούνε Σκοπελίτης και Κυκλάδες, αυτόματα φέρνουν στο νου τους το πλοίο που συνδέει χειμώνα-καλοκαίρι τις Μικρές Κυκλάδες μεταξύ τους και με τη Νάξο.Βέβαια, ο πραγματικός θρύλος δεν είναι το καράβι αλλά ο δημιουργός του, ο καπετάν Μήτσος Σκοπελίτης, θαλασσόλυκος με τα όλα του και δεξιοτέχνης βιολιστής από τους καλύτερους των Κυκλάδων, όπως λένε όσοι τον έχουν ακούσει να παίζει σε γιορτές και πανηγύρια.
Κείμενο από Το κάστρο της Αμοργού"EXPRESS SCOPELITIS" Trailer Ελληνικά

Το ντοκιμαντέρ "EXPRESS SCOPELITIS Η Μάνα των Νησιών" αναφέρεται στη μοναδική ιστορία του Καπετάν Μήτσου Σκοπελίτη και της οικογένειας του. Από το 1958, με τον ιστορικό "Πανορμίτη" μέχρι σήμερα με το "EXPRESS SCOPELITIS" , εξυπηρετούν καθημερινά την άγονη γραμμή των Μικρών Κυκλάδων. Οι κάτοικοι τους αγαπούν για την ανθρωπιά, τον επαγγελματισμό και τη ναυτοσύνη τους και αποκαλούν το πλοίο "καραβάκι τους" και 'Μάνα των Νησιών". Επιπλέον, ο Καπετάν Μήτσος είναι γνωστός για το εξαιρετικό βιολί του.

Μανώλης Καζαμίας
Σκηνοθέτης