Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos
EN | GR
ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ SITEMAP
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΧΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ Ζωγραφική
Ζωγραφική

Οι ανεμοδαρμένες βραχώδεις κορυφογραμμές της Αμοργού, το βαθύ μπλέ των κρυστάλλινων νερών , η εκτυφλωτική λευκότητα των παραδοσιακών οικισμών , το μεγαλείο της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής αλλά και το απόλυτο του έναστρου ουράνιου θόλου τη νύχτα, έχουν εμπνεύσει πολλούς ζωγράφους . Στην Αμοργό υπάρχουν δύο μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι κατάγονται και επέλεξαν να παραμείνουν στο νησί όπου δημιουργούν τα έργα τους και πραγματοποιούν εκθέσεις. Αυτοι είναι:
Ο Δημήτρης Σπανός (καλών τεχνών)
Η Στέλλα Σπανού (αρχιτέκτων) ,πραγματοποιεί εκθέσεις κάθε Πάσχα και Καλοκαίρι .Έργα της εκθέτονται μόνιμα στην καφετερία Τέλειον στα Κατάπολα.

Μπορείτε να τα δείτε στο web site της : www.amorgosartgallery.gr

Εικαστικά δρώμενα
Από τις 20 Αυγούστου 2005 και για μια εβδομάδα διήρκησε το εικαστικό δρώμενο:
ΖΩ-ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ» ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ ΑΠΕΡΑΝΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Η Αμοργός, αυτή η ευλογημένη με απαράμιλλη γοητεία γωνιά της Ελλάδας, που μοιάζει σαν να "πλέει" στο Αιγαίο μετέωρη ανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, αποτέλεσε για μία ολόκληρη εβδομάδα τόπο συνάντησης και σκηνικό έμπνευσης για σαράντα κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες.
Ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων, στα πλαίσια των εικαστικών δραστηριοτήτων του, διοργάνωσε αυτό το ιδιαίτερης αξίας πολιτιστικό δρώμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου ζωγράφοι-μέλη του Ομίλου και απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών ταξίδεψαν στην Αμοργό, και μετέφεραν στους καμβάδες τους τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές και τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, δημιουργώντας μια σειρά από εξαίσια έργα.
"Σπάνια ένα τέτοιο φυσικό κάλλος, που κόβει την ανάσα, έχει την τύχη να αποτυπωθεί τόσο αριστοτεχνικά σε πίνακες. Ένα πρόσθετο στοιχείο αυτής της δημιουργικής προσπάθειας, είναι η αντανάκλαση της έμπνευσης των καλλιτεχνών στην προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου, αφού απώτερος ιερός σκοπός της δουλειάς που επιτελέστηκε στην Αμοργό είναι η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου στη Χώρα του νησιού", τόνισε ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά, κος Ιωάννης Μαρωνίτης.
Η σπουδαία αυτή συνάντηση Τέχνης πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Πολύτιμη ήταν επίσης η συνεργασία και χορηγία της Ένωσης Καταπολιανών, η οποία ανέλαβε το συντονισμό του προγράμματος των εκδηλώσεων, από κοινού με όλους τους πολιτιστικούς και επαγγελματικούς φορείς του νησιού. Συμμετείχαν οι εικαστικοί: Μπάμπης Βέκρης, Γιούλη Βρανά, Βιολέτα Γεράνη, Julia Guerrero, Σμαραγδή Δαλιέτου, Σοφία Δημοπούλου, Νίκος Ζαχόπουλος, 'ντζελα Θεοδωροπούλου, Μαρία Καρατοζίδη, Δήμητρα Κοτσωνά, Χρυσούλα Κωνσταντινίδη, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Έλενα Λιβανού, Μανώλης Μαντάς, 'ρης Μαυρονικόλας, Λία Μεταξά-Κατσαρού, Δημήτρης Μηλιώτης, Ελένη Μπαζιώτου, Ιωάννα Μπαλή, Χριστίνα Μπαλή, Αικατερίνη Οικονόμου, Πάνος Παπαζάχος, Αντώνης Σαλάχας, Μαρία Σαρρή, Γιώργος Σκύθος, Βασιλική Σόφρα, Δημήτρης Σπανός, Στέλλα Σπανού, Σοφία Σταύρου, Αλέκα Στεφανίδου, Γιάννης Στρατής, Νικόλαος Σφήκας, Εύα Τερζή, Έλσα Τσαγκαράκη, Δημήτρης Τσιαντζής, Γιώργος Φαρσακίδης, Χρήστος Χασαπόπουλος.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για την τιμητική συμμετοχή των καταξιωμένων ζωγράφων Αλέκου Φασιανού και Μάρκου Βενιού-οι οποίοι φιλοτέχνησαν δύο εξαιρετικά έργα, την "Αγγελικότητα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας" και την "Αγία 'ννα", αντίστοιχα-, καθώς και του γνωστού χαράκτη Γιάννη Στεφανάκη, που λάμπρυναν με την εικαστική παρέμβασή τους το πρωτότυπο καλλιτεχνικό οδοιπορικό.
Μετά την ολοκλήρωση του εικαστικού γεγονότος, το υψηλής ποιότητας πολιτιστικό προϊόν της δουλειάς των καλλιτεχνών παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Καταπόλων, ενώπιον της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου και των ίδιων των δημιουργών. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ένα παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε από τα παιδιά της Νεανικής Χορευτικής Ομάδας Κάτω Μεριάς Αμοργού, προς τιμήν των ζωγράφων και των διοργανωτών. Κατόπιν, σε μια σεμνή τελετή, έγινε απονομή μεταλλίων και αναμνηστικών από τον Πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Πειραιά, κο Ιωάννη Μαρωνίτη, στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης, Πατέρα Σπυρίδωνα, στο Δήμαρχο Αμοργού, κο Φωστιέρη, στο Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δημοτικού Σχολείου Καταπόλων, κο Θεόδωρο Σπανό, στην Πρόεδρο της Κάτω Μεριάς, κα Γαβαλά, στην Πρόεδρο και τη Γραμματέα της Ένωσης Καταπολιανών, κα Ευαγγελία 'ρη και κα 'ννα Γιαννακού αντίστοιχα, στον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Συλλόγου, κο Λουδάρο, και στο συντονιστή της προσπάθειας, κο Δημήτρη Σπανό.
Το σύνολο των έργων πρόκειται να εκτεθεί στο νέο Πολιτιστικό Πολύκεντρο "INTERNATIONAL ACTION ART" του Ομίλου UNESCO Πειραιά, από τις 10 έως τις 19 Οκτωβρίου 2005.
Το ταξίδι των χρωμάτων και των εικόνων στο κυκλαδίτικο νησί "έντυσε" με μουσική και κίνηση ένα πλούσιο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, που παρουσίασε το συγκρότημα "Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού & Παράδοσης Λίνα Λαβούτα-Μαντά", κατά τη διάρκεια δύο εκπληκτικών παραστάσεων στα Κατάπολα και τη Χώρα της Αμοργού, οι οποίες ενθουσίασαν εξίσου τους ντόπιους και τους πολυάριθμους επισκέπτες.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της παραμονής των ζωγράφων στην Αμοργό, ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων, στα πλαίσια του προγράμματός του "Βιβλίο Αναζητεί Αναγνώστη", και σε συνεργασία με την Ένωση Καταπολιανών, διένειμε δωρεάν βιβλία σε χαρακτηριστικά σημεία του λιμανιού των Καταπόλων (στάσεις λεωφορείων, παγκάκια, κλπ.). Τα βιβλία που μοιράστηκαν ήταν μια προσφορά του Εκδοτικού Οίκου "Καστανιώτη".